RELEVANT

NIEUWS

Welkom, lente!

29/03/2023

Of… blijft de winter toch nog even aan in ons land? Daar laten we moeder natuur in alle rust zelf over beslissen. Eén ding is zeker: terwijl de ene na een stevige opgietsessie graag in de sneeuw rolt om af te koelen en de andere z’n lichaam liefst gewoon in de buitenlucht weer ‘op temperatuur’ laat komen, zijn er voor ons als rasechte wellness-fans bij alle weeromstandigheden – en dus het hele jaar door – genoeg redenen te vinden voor een welverdiend saunarondje. Misschien wel de meest voor de hand liggende, maar daarom niet minder belangrijke, is dat de boog niet altijd gespannen hoeft te staan. In een wereld waarin het leven soms een race tegen de klok lijkt te zijn, willen wij als welzijnsambassadeurs graag benadrukken dat ook jij recht hebt op wat ‘dolce far niente’. Hoe lang is het geleden dat je eens een dagje bewust en zonder schuldgevoelens helemaal niets hebt gedaan? 

New season, new me

Men zegt al eens dat de lente toont hoe mooi verandering kan zijn; het ideale seizoen dus om oude gewoonten overboord te gooien en te kijken hoe je meer uit het leven kan halen, zonder dat je daarvoor een hogesnelheidstrein hoeft te nemen. Energie speelt daarbij misschien wel de belangrijkste rol, want wie een tekort heeft, zit vaak slecht in z’n vel, verliest concentratievermogen, is prikkelbaarder, neemt minder goede beslissingen en heeft meer moeite om creatief te zijn. 

We verzamelden voor jou enkele nuttige en vooral haalbare tips om energieker in het leven te staan!

  1. Verbeter je slaapgewoonte door ’s avonds geen cafeïne-houdende drankjes te nuttigen, blauw licht (afkomstig van schermen) een uur voor het slapengaan te vermijden en je slaapkamer donker en koel te houden. Dat je minstens 7, liefst 8 en in optimale omstandigheden 9 uur per nacht slaapt, moeten we je niet meer vertellen, toch?
  2. Eet en drink bewust. Een gevarieerde voeding met voldoende eiwitten, gezonde vetten, mineralen en vitaminen is essentieel om je energie op pijl te houden. Zorg er bovendien voor dat je lichaam goed gehydrateerd blijft door voldoende water of thee te drinken, des te meer tijdens een dagje sauna!
  3. Hoewel we soms denken dat sporten energie kost, is het tegendeel waar; wie drie keer per week flink beweegt (denk aan krachttraining, maar evengoed yoga, zwemmen of wandelen), slaapt beter en heeft meer energie doorheen de week.
  4. Mediteer of neem bewust tijd om even stil te zitten en ‘niets’ te doen. 10 minuten per dag is voldoende! Door je gedachten even op een rij te zetten, te focussen op je ademhaling of je intenties voor de (volgende) dag op te sommen, creëer je innerlijke rust. En ook dat beïnvloedt op zijn beurt weer je slaap, je energie… je welzijn.
  5. Leer juist te ademen. Door stress gaan we vaak oppervlakkiger ademhalen, en door oppervlakkiger te ademen, krijg je doorgaans nog meer stress. Een slechte spijsvertering, angst en chronische vermoeidheid zijn eveneens veel voorkomende klachten bij mensen die ‘verkeerd’ ademhalen.
  6. Dan toch eens koud douchen? Voor velen misschien niet de leukste tip om ons lijstje mee af te sluiten, maar het werkt! Het verbetert je bloedcirculatie, verlaagt je hartslag en dus ook de mate waarin je stress ervaart. Weet je niet goed hoe je daaraan moet beginnen? Wij wel: langzaam. Start je douche aan de gebruikelijke temperatuur en bouw lichtjes af. Doe er elke week een graadje af en voor je het weet, ben je een echte ijsbeer!

Investeer je al veel in je mentale en fysieke gezondheid, maar heb je de indruk dat je energieniveau laag blijft? Maak dan een afspraak met je arts voor een bloedafname. Zo weet je het snelst van welke stoffen je teveel of te weinig hebt en kan je, indien nodig, voedingssupplementen overwegen.

Last but not least: luister, net zoals dat in een sauna geldt, naar je lichaam! 

Dolce far niente

Heb je moeite om je aan je nieuwe voornemens te zetten? Dan is een dagje wellness dé manier om te breken met je dagdagelijkse routine. Door in een nieuwe omgeving te vertoeven waar de tijd als het ware stil staat, is het makkelijker om even in te checken en te kijken welke nieuwe gewoontes je graag op de planning zet. Opgelet: zie het niet te groot! Kleine stapjes maken op termijn het grootste verschil.

Onze leden hebben alles in huis voor een heerlijk dagje ‘dolce far niente’ en staan dag in dag uit klaar om je van kop tot teen te verwennen.

Tot binnenkort!

Saunavereniging België

29/03/2023