RELEVANT

NIEUWS

Welkom, lente!

21/03/2024

Na een periode van warme kopjes thee, huiselijke gezelligheid en een regelmatig moment van inkeer, trekken we onze wandelschoenen aan om in het nog wat natte gras zoveel mogelijk zonlicht op te zoeken. De lente is aangebroken en dat zien we niet alleen aan onze kalender en de start van het zomeruur; ook de natuur geeft enkele (soms nog heel subtiele) signalen. 

Omdat ‘vernieuwde energie’ misschien wel hét sleutelbegrip van het seizoen is, vertellen we je in deze nieuwsbrief graag kort iets over chakra’s en de rol van ‘sound healing’ (klanktherapie) bij het bevorderen van evenwicht en harmonie op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau — iets waar heel wat mensen dezer dagen naar op zoek zijn.

Eerst… Een Digital Detox 

Het implementeren van een momentje zonder digitale prikkels lijkt een moeilijke opgave. Dat is eigenlijk niet zo vreemd, want we worden er — vaak onbewust — mee overspoeld. Van zodra je een kuuroord binnenwandelt, zie je dat ook daar digitale oplossingen subtiel zegevieren. Denk maar aan online reserveringen, elektronische bandjes, gekoppeld aan je persoonlijke rekening, waarmee je je locker opent en sluit en tegelijkertijd eten en drinken mee bestelt en televisieschermen om onze opgietprogramma’s en aankomende events mee aan te kondigen. 

Gelukkig zijn dat zaken die bedoeld zijn om het comfort van de gasten te bevorderen. Wanneer we het over een ‘Digital Detox’ hebben, gaat het ‘m vooral om het tijdelijk onderbreken van bereikbaarheid en digitale verbondenheid, want het is die continue ‘aan-modus’ die onbewust voor heel veel stress zorgt. We doen je er als ‘welzijnswerkers’ graag aan herinneren dat ‘deconnectie’ (in de vorm van even sporten, wandelen of iets creëren met je gsm in vliegtuigmodus) je helpt tot rust te komen en te focussen op de dingen die er écht toe doen. 

Sound Healing 

Binnen de vier muren van een kuuroord is muziek, of zeg maar ‘klank’, een belangrijk element van beleving. Als saunaganger krijg je doorgaans een ontspannende mix van wellnessmuziek voorgeschoteld, met piano, gitaar, klankschalen, panfluit, harp, handpan en een diverse lijst van natuurlijke geluiden als de belangrijkste ‘ingrediënten’, en daar is een reden voor. In onze ‘wereld van welzijn’ staat ‘sound healing’ of klanktherapie namelijk gekend als een krachtig middel om de geest, het lichaam en de ziel te genezen en in balans te brengen. Het is eeuwenoude praktijk die gebruik maakt van verschillende geluidsfrequenties (trillingen) om een diepgaand helend effect te bereiken. Dit door middel van verschillende technieken, waaronder het gebruik van stemgeluid, klankschalen, gongs, fluitjes, en zelfs muziekstukken gecomponeerd op specifieke frequenties. 

De clou in het verhaal is dat elke unieke geluidsfrequentie wordt geassocieerd met specifieke chakra’s of energiecentra in het lichaam en dus een verschillend effect heeft op lichaam en geest. 

Zo wordt de frequentie van 432 hz vaak geassocieerd met genezing en harmonie, terwijl 528 hz bekend staat als de ‘miracle tone’ voor het activeren van het hartchakra (emotioneel evenwicht, vergeving en relaties). 

Kort samengevat kan sound healing helpen bij het verminderen van stress, angst en fysieke pijn, het verbeteren van de slaap, het verhogen van de focus en concentratie, en het bevorderen van een dieper gevoel van welzijn en innerlijke rust. Of het nu gaat om het luisteren naar ontspannende muziek, het ervaren van een sound healing sessie met een getrainde therapeut, of het zelf spelen van een instrument… de helende kracht van geluid kan een waardevolle aanvulling zijn op ons streven naar welzijn en balans. 

“Sound healing: vibrations that soothe, restore, and awaken the spirit.” — Harmony Meadows

Wees welkom

Wil je je graag laten onderdompelen in de helende ‘magie’ van klank? Spring dan zeker eens binnen bij één van onze leden! Of, heb je het moeilijk om een digital detox in te plannen? Dan is een dagje wellness misschien wel de eerste stap naar succes, want, smartphones zijn in alle publieke thermen verboden!

We wensen je een energierijke lente en veel wellnessplezier toe!

Saunavereniging België

21/03/2024