RELEVANT

NIEUWS

Digital Detox

18/03/2024

De term ‘Digital Detox’ is hot. En, terwijl we deze steeds vaker horen vallen, lijkt het implementeren van een momentje zonder digitale prikkels een moeilijke opgave. Dat is eigenlijk niet zo vreemd, want we worden er — vaak onbewust — mee overspoeld. Zelfs als sauna-uitbaters is het zich loskoppelen van elektronische apparaten zoals smartphones, tablets, computers en televisies voor een bepaalde periode (zoals de definitie van het woord het voorschrijft) geen sinecure. We geloven namelijk ook in de voordelen van digitalisering. Zo zitten we met ‘Saunavereniging België’ maandelijks digitaal samen, wat ons heel wat tijd en kilometers uitspaart, en kunnen we op elk moment van de dag het laatste wellness-nieuws raadplegen, ons op verschillende platform laten inspireren over mindfulness, wellness en welzijn in het algemeen en onze eigen tips voor een goede fysieke en mentale gezondheid de wereld insturen.

Van zodra je een kuuroord binnenwandelt, zie je dat ook daar digitale oplossingen subtiel zegevieren. Denk maar aan online reserveringen, elektronische bandjes, gekoppeld aan je persoonlijke rekening, waarmee je je locker opent en sluit en tegelijkertijd eten en drinken mee bestelt en televisieschermen om onze opgietprogramma’s en aankomende events mee aan te kondigen. 

Gelukkig zijn dat zaken die bedoeld zijn om het comfort van onze gasten te bevorderen. Wanneer we het over een ‘Digital Detox’ hebben, gaat het ‘m vooral om het tijdelijk onderbreken van bereikbaarheid en digitale verbondenheid, want het is die continue ‘aan-modus’ die onbewust voor heel veel stress zorgt. 

We moeten het je eigenlijk niet vertellen, maar we geloven dat herhaling de sleutel tot verandering is: het zogenaamde ‘blue light’ van schermen waarnaar we kijken en de eerder besproken ononderbroken bereikbaarheid hebben een negatieve impact op onze slaapgewoonten én op onze concentratie, productiviteit en creativiteit! Voortduren verbonden zijn kan bovendien een gevoel van angst creëren’, denk maar aan de welbekende ‘Fear of missing out’ of fomo — een obsessieve bezorgdheid om sociale interactie of een andere gebeurtenis mis te lopen. 

We doen je er als ‘welzijnswerkers’ graag aan herinneren dat even ‘zijn’ in de plaats van altijd maar te ‘doen’ juist de sleutel tot innerlijk geluk is. ‘Deconnectie’ helpt je tot rust te komen en te focussen op de dingen die er écht toe doen. Door, al is het maar even, te gaan sporten, te wandelen of iets te creëren (met je smartphone in vliegtuigmodus), kan je leren hoe het voelt om gewoon ‘hier’ te zijn. Heb je het moeilijk om die stap te zetten? Dan is een dagje wellness misschien wel de eerste stap naar succes, want, smartphones zijn in alle publieke thermen verboden!

18/03/2024