ALLES OVER SAUNA

Doel van de sauna

ALLES OVER SAUNA

Sauna in uw buurt

Veel mensen gaan regelmatig naar de sauna. De ene gaat voor zijn/haar plezier, de andere doet het voor zijn/haar gezondheid. Wie nog niet helemaal overtuigd is, kan hier wat meer informatie vinden.

SAUNA VROEGER.

In Finland gaat men al eeuwenlang naar de sauna. Het hele begrip ontstond er om de mensen dagelijks aan de extreme koude te doen ontsnappen. Wist u dat er zelfs kinderen werden geboren in de sauna? Uiteraard zag de sauna er toen anders uit dan nu. Het was vaak een ruimte die werd uitgegraven in de grond en volledig afgeschermd van weer en wind. In het midden van de ruimte plaatste men warme stenen, omdat die geleidelijk aan hun warmte afgeven en daardoor de hele ruimte wordt verwarmd. Ook nu nog hebben de meeste Finnen een sauna aan of in hun huis, waar ze dagelijks gebruik van maken.

SAUNA, EEN WELDAAD VOOR HET HELE LICHAAM.

In de sauna wordt de bloedcirculatie van het lichaam gestimuleerd, op deze manier krijgen de huid en de inwendige organen flink wat bloed en zuurstof te verwerken. Dat geeft een echte boost! Door de opwarming van het lichaam komen gespannen spieren los en door het zweten worden de poriën goed gereinigd. Bovendien bent u door de afwisseling van hitte (in de sauna) en koude (tijdens het afkoelen) gehard, waardoor u minder vatbaar bent voor ziektes.

Uiteraard dient naar de sauna gaan ook om het lichaam en geest tot rust te komen. Na het sporten, bijvoorbeeld, kan een sessie in de sauna ervoor zorgen dat pijnlijke spieren geen kans krijgen. Een dagje naar de sauna is bovendien heel ontspannend, een hele dag zalig niets doen, luisteren naar rustige muziek, eens goed zweten tijdens een opgietsessie en misschien zelfs een heerlijke massage of een deugddoende gelaatsverzorging. Allemaal ingrediënten voor het ultieme zengevoel.

NOG NOOIT NAAR DE SAUNA GEWEEST?

Wie nog nooit naar de sauna geweest is, moet het beslist eens proberen. Ook wie niet zo van warmte houdt. De warmte in de sauna valt namelijk helemaal niet te vergelijken met de plakkerige hitte van een hete zomerdag. In de sauna hebt u geen kleren aan, dus transpiratie krijgt geen kans om op de huid te blijven plakken en het afkoelen zorgt voor een welkome verfrissing. In de meeste saunacentra kan u bovendien ook een plons doen in het zwembad of wat tot rust komen in de jacuzzi.