“Sauna vooral voor sporters heilzaam” zagen we een paar dagen geleden in de krant verschijnen. Zijn we daar blij om? Natuurlijk! Ook al zijn we steevast overtuigd van de weldaad van een regelmatig saunarondje, kijken we als welzijnsambassadeurs op een holistische manier naar ‘wellness’. We zijn er namelijk van overtuigd dat de succesformule voor een ‘mens sana in corpore sano’ ‘m niet in één iets of enkele afzonderlijke – en vaak kortstondige – investeringen zit, dan wel in de som van meerdere bewuste keuzes die je maakt voor het bevorderen van je mentale en fysieke gezondheid.
Ongezond eten, weinig bewegen en onvoldoende slapen, maar wel vaak naar de sauna gaan, is met andere woorden niet wat we onder ‘wellness’ verstaan. Maar veel belangrijker: wie gezond eten, voldoende beweging en een goede nachtrust combineert met een regelmatig saunarondje, geniet van een exponentieel effect op zijn of haar algemene welbevinden.
De Fin Jari Laukkanen, professor en cardioloog aan de University of Eastern Finland, ging op onderzoek bij zijn “volk van de sauna” en dat resulteerde na een ondervraging bij een representatieve steekproef tot de volgende bevindingen.
Een hogere frequentie en grotere duur van saunabezoek kan ik verband gebracht worden met:
Zoals we al vaker hebben toegelicht, komen het grootste deel van deze gezondheidsvoordelen voort uit de aanmaak van witte bloedcellen (kunstmatige koorts) in het lichaam wanneer je de hoge temperaturen in een sauna gaat trotseren.
Een nuance die Marc Geenen, woordvoerder van Gezond Sporten Vlaanderen en de Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen (SKA), echter maakt, is dat het lichaam in een soort stress-modus kan gaan bij blootstelling aan temperaturen van 80 tot 90° Celcius, meerbepaald bij onervaren saunagangers. Sporters daarentegen zijn meer gewend aan tijdelijke temperatuursverhogingen in het lichaam en iemand die al eens naar de sauna is geweest, weet dat die warmte garant staat voor een gelukzalig gevoel.
Ons advies? Probeer altijd tot rust te komen nog voor je in een sauna gaat, zeker als je nog geen fervente saunaganger bent. Idealiter start je je wellness-moment met een heerlijk voetbad, gevolgd door stoombad of milde sauna, om dan geleidelijk op te bouwen. Volledig afkoelen tussen de verschillende saunarondjes is een absolute must. Op die manier zal je merken dat je als herboren terug huiswaarts keert!
Ben je nog onzeker over een eerste saunabezoek, neem dan zeker een kijkje op de rubriek ‘Alles over sauna’ of stel je vragen via het contactformulier en dan helpen we je graag verder.
Warme groet,
Saunavereniging België