RELEVANT

NIEUWS

Welkom, zomer!

01/07/2023

Het startschot voor de zomer heeft even op zich laten wachten, maar z’n intrede heeft het alleszins niet gemist. En terwijl sommigen onder ons geen minuut van de warmste dagen van het jaar lijken te willen missen, zijn anderen ontzettend blij als het weer even afkoelt. Wij zijn er als ware ‘warmtejagers’ – maar evengoed als rasechte ijsberen – rotsvast van overtuigd dat iedereen vooral goed naar z’n eigen lichaam moet luisteren, en dat het hele jaar door! Toch willen we het kort nog eens over ‘wellness in de zomer’ hebben, daar we geregeld wat vragen krijgen over het nut van ‘sauna’ in (voornamelijk) de maanden juli en augustus. Daar gaan we! 

Is het nuttig om een regelmatig saunarondje in te plannen tijdens de zomermaanden? Absoluut! Het helende effect van sauna op je lichaam en het immuunsysteem blijft namelijk gewoon het hele jaar door van kracht. Meer nog, je zal merken dat je de warmte beter kan verdragen wanneer je je er op regelmatige basis aan blootstelt. Bovendien vind je in al onze kuuroorden naast sauna’s en stoombaden ook baden terug om heerlijk in af te koelen en te ontspannen – eveneens een weldaad voor lichaam en geest. Maar, wat als het kwik naar 30°C stijgt… Is het dan een goed idee om een kwartier in een sauna van 100°C op te warmen en nadien nog wat te zonnebaden? Wellicht zal dat je niet al te goed bevallen, integendeel.

Voor de ervaren saunaganger is het wisselende spel van warm naar koud intussen welbekend. Wie minder vaak een kuuroord bezoekt, raden we aan om het rustig aan te doen… Start je bezoek bijvoorbeeld met een warm voetbad en bouw nadien langzaam op: van een ontspanningsmoment in het stoombad (45-55 °C) of een zachte sauna (60 °C) tot een ietwat intenser saunarondje (70+ °C) later op de dag. Maar nog veel belangrijker: drink voldoende water en plan tussen de verschillende warmtesessies vooral voldoende afkoeling in. Vooraleer je opnieuw een sauna betreedt, moet je lichaam namelijk eerst weer z’n normale temperatuur bereikt hebben. 

Last but not least: zet bij de start van je wellnessmoment reeds de intentie om te ‘ont-haasten’ voorop. Dat is de sleutel tot een heerlijk moment van ontspanning.

We wensen al onze gasten, leden en partners een stralende zomer, een goede gezondheid en vele momenten van intens geluk toe!

01/07/2023