RELEVANT

NIEUWS

Sound Healing

11/03/2024

Binnen de vier muren van een kuuroord is muziek, of zeg maar ‘klank’, een belangrijk element van beleving. Als saunaganger krijg je doorgaans een ontspannende mix van wellnessmuziek voorgeschoteld, met piano, gitaar, klankschalen, panfluit, harp, handpan en een diverse lijst van natuurlijke geluiden als de belangrijkste ‘ingrediënten’. We begrijpen dat harde drums of snelle beats in een rustig saunarondje niet de gewenste ervaring zouden creëren en dat (een samenspel van) de bovenvermelde instrumenten en elementen doorgaans als ‘onspannend’ worden ervaren, maar daarmee is niet alles gezegd… 

In onze ‘wereld van welzijn’ staat ‘sound healing’ of klanktherapie gekend als een krachtig middel om de geest, het lichaam en de ziel te genezen en in balans te brengen. Het is eeuwenoude praktijk die gebruik maakt van verschillende geluidsfrequenties (trillingen) om een diepgaand helend effect te bereiken. Dit door middel van verschillende technieken, waaronder het gebruik van stemgeluid, klankschalen, gongs, fluitjes, en zelfs muziekstukken gecomponeerd op specifieke frequenties. Een van de meest gebruikte tools in sound healing zijn klankschalen. Deze schalen, vaak gemaakt van een legering van verschillende metalen, produceren rijke, resonante tonen wanneer ze worden aangeslagen. 

De clou in het verhaal is dat elke unieke geluidsfrequentie wordt geassocieerd met specifieke chakra’s of energiecentra in het lichaam en dus een verschillend effect heeft op lichaam en geest. 

Zo wordt de frequentie van 432 hz vaak geassocieerd met genezing en harmonie, terwijl 528 hz bekend staat als de ‘miracle tone’ en geassocieerd wordt met dna-herstel en het activeren van het hartchakra. Kort samengevat kan sound healing helpen bij het verminderen van stress, angst en fysieke pijn, het verbeteren van de slaap, het verhogen van de focus en concentratie, en het bevorderen van een dieper gevoel van welzijn en innerlijke rust. Of het nu gaat om het luisteren naar ontspannende muziek, het ervaren van een sound healing sessie met een getrainde therapeut, of het zelf spelen van een instrument… de helende kracht van geluid kan een waardevolle aanvulling zijn op ons streven naar welzijn en balans. 

11/03/2024