RELEVANT

NIEUWS

Infraroodsauna: een must-do bij je volgende saunabezoek

07/10/2024

De infraroodsauna is populair bij mensen die bewust voor een gezonde levensstijl kiezen. Maar hoe werken ze precies, en wat maakt ze anders dan traditionele sauna’s?

Een stukje wetenschap

Infrarood (ir) is een type elektromagnetische straling dat net buiten het zichtbare lichtspectrum ligt. De werking van infrarood is gebaseerd op de overdracht van energie in de vorm van warmte. Infraroodstraling is in staat objecten te verwarmen door de moleculen in het object te laten trillen wanneer ze de straling absorberen.

Dit trillen genereert warmte, die we vervolgens voelen. Omdat infrarood direct de objecten verwarmt zonder de tussenliggende lucht op te warmen, voelt de warmte sneller en efficiënter aan dan bijvoorbeeld bij convectiewarmte (waarbij lucht verwarmd moet worden).

De Twee Types Infraroodsauna’s

  • Gewone infraroodsauna’s gebruiken kortgolvige infraroodstraling die de bovenste huidlagen verwarmt. Dit geeft een snelle, oppervlakkige warmte – ontzettend goed voor o.a. de gezondheid van je huid.
  • far infraroodsauna’s (letterlijk ‘verre infrarood’) zenden langere golven uit die dieper in het lichaam doordringen, waardoor spieren en gewrichten intensiever worden opgewarmd. Dit maakt ze ideaal voor herstel na inspanning en dus zeer gegeerd bij topsporters.


De Gezondheidsvoordelen

Spierherstel en pijnverlichting: De diepe warmte van infrarood helpt bij het ontspannen van stijve spieren. Dat maakt deze sauna geschikt voor mensen met lichamelijke klachten, zoals bijvoorbeeld reuma of fibromyalgie.

Detoxificatie: Infraroodstraling verbetert de doorbloeding, bevordert zweten en helpt bij het uitscheiden van toxines. Zo worden niet alleen je spieren, maar ook je organen beter doorbloed, wat maakt dat ze meer zuurstof en voedingstoffen ontvangen.

Stressreductie en verbeterde slaap: De zachte warmte kalmeert het zenuwstelsel, verlaagt stressniveaus en bevordert een betere nachtrust.

We lezen vaak dat een infraroodsauna ook ontstekingsremmend werkt, maar die stelling vraagt om enige nuancering. Zoals we eerder leerden bij ‘thermoregulatie’, werkt warmte verzurend. En, dat is goed nieuws: na een doordeweekse workout is dat de prikkel die je zoekt. Want, door meer bloed naar je ‘beschadigde’ spieren te sturen, zal het effect van je training vergroten. Topsporters die daarentegen deelnemen aan een meerdaags tornooi, of een wedstrijd die uit meerdere disciplines bestaat, gaan op dat ogenblik eerder koude opzoeken. Tijdens een dergelijke prestatie zoek je geen spiertoename of -groei, maar wil je spieren juist maximaal ontzuren en snel doen herstellen. In dat geval is een koud bad, en dus geen infraroodsauna, de beste optie!

Heb je een acute en plotse blessure, zoals een verzwikte enkel, een spierscheur, verstuiking, of zwelling, behandel deze dan zo snel mogelijk met koude, niet met warmte!

07/10/2024