ALLES OVER SAUNA

PRINCIPE VAN HET SAUNAGEBEUREN

ALLES OVER SAUNA

Sauna in uw buurt

Sauna berust op de wisselwerking tussen hete lucht en koud water. Het gaat erom warm en koud zo af te wisselen dat het voor het lichaam zo plezierig en gezond mogelijk is. Het lichaam begint te zweten in de sauna, dat is normaal en niets om je over te schamen. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam om de warmte af te voeren. De lichaamstemperatuur schommelt altijd rond 39°C, ook al is het in de sauna veel warmer.

ONTWIKKELING VAN WARMTE IN DE SAUNA:

Er is een verschil tussen een droge en een natte sauna, het verschil zit hem in de luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld een droge sauna van 100°Celsius is goed te verdragen terwijl een stoombad van 50°Celsius als heel warm wordt ervaren.

In de sauna zelf kan het verschil van temperatuur ook behoorlijk groot zijn. Warmte stijgt altijd omhoog, dus aan het plafond is het veel warmer dan laag tegen de grond. Dat kan zelfs oplopen tot meer dan 40°Celsius verschil. In de meeste sauna’s zijn dan ook verschillende banken van hoog tot laag, zodat iedereen de temperatuur een beetje zelf kan kiezen.

Wie de hoogste bank verkiest, doet er toch goed aan om de laatste minuten van de saunasessie naar een lagere bank te verhuizen. Op deze manier is het temperatuursverschil bij het verlaten van de sauna minder groot.

AFKOELEN IS NOODZAKELIJK!

Tijdens het zweten in de sauna wordt de warmte voornamelijk opgenomen door de huid en de buitenste organen, op die manier worden ze extra doorbloed. Tijdens het afkoelen wordt die overbodige warmte als het ware afgespoeld. Heel belangrijk want daardoor wordt de doorbloeding van het lichaam nog extra gestimuleerd. Niet alleen geeft het een fris gevoel, bovendien versterkt u op deze manier ook uw weerstand.

NAAKT OF MET BADPAK?.

De eeuwige discussie: naakt of met badpak kuren? Wie een badpak draagt in de sauna, blokkeert het afdrijven van het zweet. Het zweet verzamelt zich in het badpak of de zwembroek en dan kan de huid irriteren en zelfs ontsteken. Door te douchen wordt het zweet niet allemaal weggespoeld. Wie het ziet zitten, doet er dan ook goed aan om toch naakt te kuren.

Waarom kan u dan in veel saunacentra met badpak kuren? Voor sommige mensen is de stap naar de sauna veel kleiner op deze manier. De meeste mensen die zo de sauna ontdekken, stappen na verloop van tijd over naar naakt kuren. Op deze manier maken de wellnesscentra sauna toegankelijk voor iedereen.