ALLES OVER SAUNA

OPGIETSESSIES IN DE SAUNA

ALLES OVER SAUNA

Sauna in uw buurt

WAT IS OPGIETEN?

Een opgietsessie is één van meest relaxerende ervaringen die je ooit kan meemaken. Een saunameester (of opgietmeester) gaat mee de sauna in en giet een speciale mix van water en etherische olie op de stenen. Op deze manier wordt er niet alleen een heerlijke geur, maar ook waterdamp verspreid.

De opgieter wappert met een handdoek, waardoor de isolerende luchtlaag rond uw lichaam wordt weggeblazen. Dat geeft een extra warm gevoel, het is zelfs zo bijzonder dat u er, ondanks het hete gevoel, kippenvel van krijgt. Na de sessie ervaart u een rust zoals nooit tevoren.

Kortom, wie nog nooit een opgietsessie meemaakte, moet dat absoluut eens proberen!

HYGIËNE IS TOPPRIORITEIT.

Je hele lichaam moet op de handdoek, dus ook je voeten als je zit. Zo vermijd je dat je zweet in de houten banken dringt.
Na de opgietsessie moet er altijd gedouchet worden. Niets zo onhygiënisch als met je bezwete lichaam in het zwembad duiken.

VEILIGHEID IS BELANGRIJK.

Hoe goed een opgietsessie ook voor je lijf is, niet iedereen mag toegelaten worden. Mensen met een pacemaker, epileptiepatiënten of zwangere vrouwen mogen bijvoorbeeld geen opgietsessie bijwonen. Hebt u één of andere ziekte en twijfelt u of dit ritueel voor u geschikt is? Raadpleeg dan sowieso uw dokter, veiligheid gaat voor alles!

Hier volgen nog enkele adviezen voor wie wel deelneemt:
De hoogste bank is de warmste. Hebt u het te warm, verhuis dan ook naar een bank lager of verlaat desnoods de sauna.
Overdrijf nooit! Wie voor de allereerste keer een opgietsessie meemaakt, kan het misschien niet tot het einde volhouden. Schaam u niet, dat is bij velen zo. Ga gewoon naar buiten en start al met het afkoelen.

Het afkoelen na de saunasessie is zeer belangrijk. In de meeste saunacentra gebeurt ook de afkoeling samen met de saunameester. De afkoeling start met een koude luchtbad, dat wil zeggen dat u een kleine wandeling maakt in open lucht. Adem goed in en uit, zo krijgen uw longen frisse lucht. Daarna neemt u een koude douche, start altijd met uw voeten en eindig met uw hoofd. Wie het andersom doet, loopt het risico om hoofdpijn te hebben. Ga daarna in het koude dompelbad en kom tenslotte tot rust in het warme voetenbad. Het is de bedoeling dat u minstens een half uurtje wacht voor u opnieuw in de sauna gaat.